Business designilla vaikuttavaa liiketoimintaa
Liiketoiminnan vaikuttavuus on noussut viimeisten vuosien aikana merkittäväksi aihealueeksi liiketoiminnan kehittämiseen liittyvässä keskustelussa. Sosiaali- ja terveysalalla ollaan vaikuttavuusajattelussa edellä ja sieltä kannattaa hakea oppia. Vaikuttavuus on erityisesti liiketoiminnan näkökulmasta haastava käsite, ja siksi sitä on syytä avata hieman.
Vaikuttavuudella voidaan tarkoittaa tavoiteltuja muutoksia, joita saadaan aikaan kohderyhmässä. Yhteiskunnallisella vaikuttavuudella puolestaan tarkoitetaan sitä, miten paljon ja kuinka kestävästi joku toiminta parantaa yhteiskuntaa. Yritystoiminnassa taloudellisten tavoitteiden rinnalle nousevat yhä useammin vaikuttavuustavoitteet ja liiketoiminnan merkityksellisyys. Erityisesti näinä haastavina aikoina vaikuttavuudella, kestävyydellä ja arvopohjaisella toiminnalla on kasvava merkitys.
Käytännössä vaikuttavuuden aikaansaaminen ja erityisesti sen todentaminen on haastavaa. Monenlaisella tekemisellä voidaan väittää olevan vaikuttavuutta, mutta syy-seuraussuhteiden määrittely ei ole helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vaikuttavuuteen pitäisi pyrkiä. Olin viime vuonna sparraajana Arvoliiton vetämässä Impact Startup -kiihdyttämössä, jossa edistettiin vaikeasti työllistettäviin toimintansa kohdistaneiden yritysten ja organisaatioiden liiketoimintaa. Prosessi oli yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa kehitetty ja kokemus siitä oli erinomainen. Yksi prosessin keskeisistä työkaluista oli vaikuttavuusketju, joka on esitelty laajasti mm. Hyvän Mitta -hankkeen puitteissa. Tiivistettynä prosessi alkaa tarpeen määrittelystä ja kulkee vision, tavoitteiden ja resurssien kautta toimenpiteisiin, tuloksiin ja lopulta vaikuttavuuteen. Vaikuttavuusketjun avulla prosessia johdetaan ja vaikuttavuutta analysoidaan.
Business design tarjoaa vaikuttavuustyöhön erinomaiset työkalut. Ihmisymmärryksen rakentamisen ja design thinkingin työkalujen avulla voidaan liiketoimintaa ohjata kohti vaikuttavuutta parantavien ongelmien ratkaisemista. Olennaista on ottaa valokeila pois taloudellisen tuloksen dominanssista ja katsoa liiketoimintaa ja sen merkityksellisyyttä laajemmin. Jokaisen yrityksen on hyvä miettiä olemassaolonsa perustetta ja sitä, miten voisi tehdä parempia asioita. Tässä ajassa olemme kaikki tiukoilla, mutta juuri siksi pienilläkin teoilla ja ajattelutavan muutoksilla voi olla suuri vaikutus

Tommin intohimon kohteena ovat liiketoimintamallien muutos, liiketoimintaprosessien digitalisointi ja tuotekehityshankkeiden suunnittelu. Hän tuntee perusteellisesti pelien, suoratoistopalveluiden sekä mobiili- ja online-sisältöjen ansaintamalleihin ja jakeluun liittyvät seikat. Tommi on perehtynyt syvällisesti myös digitaalisiin ekosysteemeihin ja alustaliiketoiminnan haasteisiin. Koulutukseltaan Tommi on liiketoimintamallien muutoksesta väitellyt kauppatieteiden tohtori ja hän toimii ELY-keskuksen hyväksymänä Yritysten kehittämispalvelujen asiantuntijana Analyysi-palvelussa ja Konsultointi-palvelussa aihealueilla kasvu ja kansainvälistyminen ja tuottavuus ja digitalisointi.