Ennakointi osana yrityksen menestystä
Monissa yrityksissä on viimeistään koronan myötä herätty ennakoinnin tarpeellisuuteen. Tulevaisuuden suhteen varmaa on se, että hitaita ja äkillisiä muutoksia tulee jatkossakin. Näiden aavistelu ja niihin varautuminen auttaa erottumaan joukosta.
Ennakoinnin avulla on saavutettavissa monia etuja ja hyötyjä. Se auttaa löytämään sopivimmat uudet mahdollisuudet markkinoilta, ja samalla voi löytyä vastauksia horisontissa siintäviin uhkiin. Sopivan pitkälle katsova ennakointi nostaa katsetta tavallista muutaman vuoden strategista suunnittelua pidemmälle samalla operatiivista toimintaa tukien.
Tulevan hahmottamista voi tehdä monella eri tavalla, ja niillä kullakin on omat vahvuutensa, heikkoutensa ja sopivat käyttötapaukset. Seuraavaksi on kuvattuna kaksi erilaista tapaa.
Ennakointi osana toimintaa
Parhaimmillaan ennakointi on jatkuvaa, yrityksen jokapäiväistä toimintaa. Tulevan hahmottaminen leikkaa läpi useimmat prosessit ja kaikki osastot: logistiikka, myynti ja tuotanto toteuttavat ennakointia sekä omissa tehtävissään että yhdessä toistensa kanssa. Sidosryhmät ovat myös mukana prosessissa, sillä nykyisissä verkottuneissa toimintaympäristöissä harva selviää yksin.
Jatkuvassa ennakoinnissa olennaista on myös koko henkilöstön osallistuminen toimintaan. Hallituksen ja johtoryhmän tekemä ennakointi voi auttaa hahmottamaan tulevaa, mutta henkilöstön laaja tietotaito jää hyödyntämättä. Viiltävät tilanneanalyysit ja arvokkaat aavistelut tulevasta voivat löytyä aivan hyvin niin CNC-koneen ääreltä kuin suunnittelupöydältä. Monipuolisen tekemisen ja osallistumisen seurauksena syntyy kokonaisvaltainen ennakoinnin kulttuuri, jota ei tehdä vain innovaatiotoiminnan ja tuotekehityksen parissa vaan osana kaikkia toimintoja.
Ennakointi osana toimintaa on tavoitetila, jota kohti jokaisen yrityksen kannattaa pyrkiä. Jokaisella on omat suunnitelmat, aikataulut ja resurssit ennakoinnin toteuttamiseen, mutta päämäärän tulisi olla jatkuva ennakointi koko yrityksessä oppivan organisaation tavoin.
Ennakointi purskeina
Aika ja muut resurssit ovat kuitenkin rajallisia, eikä jatkuva ennakointi koko yrityksen laajuudessa ole aina mahdollista. Projektinomaiset ennakointipurskeet ja tulevaisuusherättelyt voivat tarjota sopivia näkökulman muutoksia ja uusia lähestymistapoja yrityksen toimintaan ja toimintaympäristön muutoksiin ilman, että yrityksen kulttuuriin pitäisi tehdä suuria muutoksia nopealla aikataululla. Pitkäaikaiset hyödyt eivät tietenkään ole samanlaiset kuin jatkuvalla ennakoinnin kulttuurilla, mutta projektien ja täsmäiskujen avulla pääsee hyvään alkuun. Samalla voi alkaa kehittää omaa toimintaa kohti tavoitetilaa ja jalkauttaa hyväksi havaittuja toimintatapoja prosesseihin.
Ennakointiprojektissa korostuvat kolme asiaa: nykytilan hahmottaminen, tulevaisuuden toimintaympäristön hahmottaminen ja näistä saatujen oppien vieminen toimenpiteiksi. Yrityksen nykyiset suunnitelmat perataan vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kautta, ja tehdyt havainnot ja opit viedään osaksi strategiaa. Kuten monissa muissakin asioissa myös ennakointipurskeissa johdon omistajuus ja sitoutuminen ennakointityöhön on ensiarvoisen tärkeää.
Purskeista ja tulevaisuusherättelyistä on hyvä ponnistaa yrityksen taival kohti jatkuvaa ennakointia harjoittavaa yritystä. Siten tulevista muutoksista selviäminen ja niistä hyötyminen voi helpottua.
DMF Business Design tarjoaa yhteistyössä X Heads Oy:n kanssa tulevaisuusherättelyä, jonka aikana käydään edellä kuvatun purskeen tavoin toimintaa läpi ja autetaan viemään oppeja osaksi toimintaa ja pitempää strategiaa. X Headsin tulevaisuudentutkimuksen asiantuntija ja diplomi-insinööri Pekka Huhtala herättelee ajatuksia tulevaisuuteen liittyen ja auttaa ennakoimaan tulevia muutoksia. DMF Business Designin konsulttien avulla ennakoinnin tulokset viedään osaksi ja pitkän aikavälin strategiaa.
Tämän blogitekstin on kirjoittanut Pekka Huhtala. Pekka on yksi X Heads Oy:n perustajista ja teknologiakonsultti. Hän on työskennellyt startupien ja pk-yritysten liiketoiminnan ja teknologian kehittämisen parissa vuodesta 2015. Parhaillaan hän viimeistelee tulevaisuudentutkimuksen maisteriopintojaan.