Liiketoiminnalle uusi suunta
Liisa kirjoitti ihmisymmärryksen tarjoamista mahdollisuuksista kasvun rakentamisessa pandemian jälkeisessä maailmassa. Tässä kirjoituksessa annetaan vinkkejä siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi.
Luovat alat ja ravintolatoiminta ovat kärsineet erityisen paljon koronan aiheuttamista rajoituksista asiakkaiden suhteen. Monille yrityksille ja organisaatioille tämä on ollut erittäin vakava kriisi ja johtanut konkursseihin ja liiketoiminnalliseen ahdinkoon. Koronan todelliset vaikutukset näemme vasta tulevina vuosina. Samalla on kuitenkin syntynyt joukko poikkeuksellisen kekseliäitä innovaatioita, joihin haluan nyt keskittyä.
Esimerkkejä löytyy myös eniten kärsineiltä aloilta
Ville Haapasalo päätti viime kesänä ryhtyä myymään georgialaista perinneruoka Hatsapuria mökkikuntansa Puumalan satamassa. Juustoleipien myynti kasvoi raketin lailla ja siitä syntyi niin hyvä bisnes, että Ville saattaa siirtyä tv-kameran edestä pysyvästi Hatsapuribisnekseen. Muusikot ja teatterit järjestävät striimikeikkoja ja -näytöksiä. Pääkaupunkiseudulla huippukokokit ovat rakentaneet kokonaisten kattausten ulosmyyntiä kotiinkuljetettuna ja monenlaisia pop-up -ravintoloita on ilmestynyt mitä erikoisempiin paikkoihin.
Suuret muutokset syntyvät lähes poikkeuksetta kriiseistä. Viimeisen vuoden ajan olemme eläneet toivottavasti oman elämäni rajuinta kriisiä. Tämä kriisi on synnyttänyt ilmeisten ikävien vaikutusten lisäksi monenlaisia uusia avauksia ja mahdollisuuksia. Osa näistä on sellaisia, jotka auttavat yrityksiä ja organisaatioita selviämään kriisiajan yli, mutta moni kriisin aikana syntynyt innovaatio jää elämään myös sen jälkeen.
Asiakasymmärryksestä liiketoimintamallin muutokseen
Kun asiakastarpeissa tapahtunut muutos on ymmärretty, on aika tarkastella omaa liiketoimintamallia kriittisesti. Kuinka hyvin arvolupauksemme vastaa asiakkaan muuttuneisiin tarpeisiin, miten pystymme muuttamaan arvontuotantoprosessejamme uudessa toimintaympäristössä ja toisiko uusi ansaintamalli aikaisempaa paremman tuloksen? Nämä liiketoiminnan fundamentit ovat nyt muutoksessa hyvin monella toimialalla ja me autamme mielellään niiden uudelleenjärjestelyssä.

Tommin intohimon kohteena ovat liiketoimintamallien muutos, liiketoimintaprosessien digitalisointi ja tuotekehityshankkeiden suunnittelu. Hän tuntee perusteellisesti pelien, suoratoistopalveluiden sekä mobiili- ja online-sisältöjen ansaintamalleihin ja jakeluun liittyvät seikat. Tommi on perehtynyt syvällisesti myös digitaalisiin ekosysteemeihin ja alustaliiketoiminnan haasteisiin. Koulutukseltaan Tommi on liiketoimintamallien muutoksesta väitellyt kauppatieteiden tohtori ja hän toimii ELY-keskuksen hyväksymänä Yritysten kehittämispalvelujen asiantuntijana Analyysi-palvelussa ja Konsultointi-palvelussa aihealueilla kasvu ja kansainvälistyminen ja tuottavuus ja digitalisointi.