Mitä pääomasijoituksen metsästys vaatii ja antaa?
Pääomasijoittajat ovat tärkeä rahoituksen lähde kasvuyrityksille. Suomalainen älysormusyhtiö Oura keräsi vastikään 83 miljoonan euron pääomarahoituksen kansainvälisiltä sijoittajilta. Vuonna 2020 Oura sai 26 miljoonan euron sijoituksen juuri ennen koronapandemian leviämistä. Yhtiön arvon kerrotaan olevan jo noin 660 miljoonaa euroa.
Miten pääset pääomasijoittajan puheille ja mihin sinun pitää varautua?
Visioi ja rakenna verkostoja
Harvard Business Review:n selvityksen mukaan yli 30 % pääomasijoittajien ns. deal flow:sta tulee pääomasijoittajien omien verkostojen kautta. Lähes 30 %:n osuus tulee pääomasijoittajien oma-aloitteisesta yhteydenotosta potentiaalisiin yrityksiin. Kannattaa siis verkostoitua monipuolisesti ja luoda kontakteja, jotka voivat esitellä sinut pääomasijoittajille. Toinen tehokas tapa on kiinnittää pääomasijoittajien huomio visioimalla ja rakentamalla tulevaisuuden liiketoimintaa ja osua näin pääomasijoittajan valokeilaan. Pääomasijoittajat tunnistavat ja tutkivat megatrendejä ja etsivät yrityksiä, joilla on näkemystä mihin maailma on menossa.
Tiimi, strategia ja liiketoimintamalli
Pääomasijoittajat nojaavat HBR:n selvityksen mukaan menestysodotuksissaan ennen kaikkea rahoitettavan yrityksen perustaneeseen johtoryhmään, yrittäjätiimiin. Myös strategia ja liiketoimintamalli ovat välttämättömiä, mutta kriittisin menestystekijä sijoittajien mielestä on yrittäjätiimi. Myös markkina ja toimiala vaikuttavat vahvasti sijoituspäätöksiin.
Omistus, päätösvalta ja exit
Kun harkitset pääomasijoittajan mukaan ottamista kasvua rahoittamaan, varaudu luopumaan yrityksen omistuksesta ja täydestä päätösvallasta. Pääomasijoittaja ostaa yleensä enemmistön sijoituskohteestaan ja hakee irtautumista muutaman vuoden aikajänteellä. Kun tavoitteena on voimakas kasvu, niin pääomasijoittaja seuraa tiiviisti sijoituskohteensa pärjäämistä ja vaihtaa tarvittaessa johtotiimin, jos asetettuihin tavoitteisiin ei päästä.
Parhaimmillaan pääomasijoittajan tuoma rahoitus ja hyvät neuvot vauhdittavat yrityksen kasvua merkittävästi kuten sopii odottaa myös Ouran tapauksessa. Lisävinkkejä pääomasijoituksen ja pääomasijoittajien metsästykseen saat DMF Business Designin konsulteilta.
Virpi on uusien liiketoimintojen sparraaja, jonka toimialatuntemus kattaa muun muassa internet- ja mobiilipalvelut. Virpillä on pitkä kokemus markkinamuutosta hyödyntävien tuotekehityshankkeiden johtamisesta ja toteuttamisesta, myynnistä, strategiaprosesseista sekä strategioiden käytäntöön viemisestä. Virpi tuntee hyvin yritysten kehittämiseen suunnatut rahoitusinstrumentit Hallitustyöskentelyyn Virpi on perehtynyt yrityssparrausten lisäksi suorittamalla Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -tutkinnon.