Video verkossa vaikuttamisen välineenä
Ihmisten välinen vuorovaikutus siirtyy yhä enemmän verkkoon. Samalla nousee esiin myös tarve löytää tehokkaampia välineitä viestinnän parantamiseksi. Etäpalaverit ja verkkoon striimattavat suorat live-tilanteet ovat kuitenkin haastavia, jos esiintyjä haluaa käyttää apunaan valmiita tallenteita, esimerkiksi videoita.
Nyrkkisääntö voisi olla, että käytä tallenteita etätapaamisissa kuten tekisit kasvokkain live-tapaamisissakin: säästeliäästi. Tallenteisiin liittyy monenlaisia riskejä, joista ensimmäinen on laadultaan tekninen. Teamsit ja zoomit alustoina eivät aina ole luotettavia ja luvattoman usein video pätkii, siitä puuttuu ääni, tai sitä ei voi toistaa lainkaan. Syitä voi olla monia: väärä videoformaatti, heikko signaali, videota esittävän osallistujan väärä status kokouksessa, jne.
Toinen, ja ehkä suurempi riski on se, että tallenne katkaisee läsnäolon ja vähentää sitä yhteisöllisyyden tunnetta, joka osallistujille on tapaamisessa ehkä jo muodostunut. Tämä eriytyminen vain vahvistuu, jos esiintyjä jakaa linkin ja kehottaa osallistujia siirtymään toiseen palveluun katsomaan videon ja sitten palaamaan takaisin etätapaamiseen.
Väline on viesti
The medium is the message, väitti mediateoreetikko Marshall McLuhan 1960-luvulla. McLuhan tarkoitti viestiä, jonka lähetämme ulos sen perusteella, millaisen välineen valitsemme viestimme kertomiseen. Haluammeko viestiä edistyksellisyyttä valitsemalla Google Meetin sen sijaan, että otamme puhelimen käteen ja yksinkertaisesti soitamme toiselle? Entä mitä haluamme viestiä, kun valitsemme videon sanomamme välittämiseen?
Ammattimaisesti tuotettu video toimii samoin kuin hyvä tv-mainos. Siinä on tarinallisuutta ja kosketuspintaa, joko hahmoihin tai tilanteisiin. Se viihdyttää tai informoi, parhaimmillaan molempia samanaikaisesti. Hyvä video lisää uskottavuutta ja sen viesti on ainakin, että sanoman välittämisen eteen on nähty vaivaa ja maksettu rahaa.
Osaan montaa kieltä mutta onko minulla mitään asiaa?
Mieti aluksi, mitä haluat verkossa kertoa. Mikä väline sopii parhaiten viestimään asiasi? Elävä ihminen on aina kiinnostavinta seurattavaa mutta esiintymis- ja vuorovaikutustaidot, joihin etätapaamiset perustuvat, ovat meillä jokaisella kovin erilaiset. Siksi on hyvä pohtia keinoja, joilla ylipäätään voit tehostaa verkossa viestimistä ja vaikuttamista.
Voit kuvittaa sanomaasi monenlaisilla ennalta valmistetuilla materiaaleilla. Esimerkiksi powerpoint toimii etätapaamisissa lähes yhtä hyvin kuin live-tilanteissa. Myös esityksen aikana verkkosaiteilla vierailut tai infografiikat voivat tuoda esitykseesi joko tervetullutta visuaalisuutta, tai sitten olla hermostuttavaa hyppelyä kuvasta toiseen. Sinä päätät, kummanko muistijäljen jätät.
Sen sijaan video välineenä vie katsojan kaiken huomion, eikä siihen sisälly itsessään mitään vuorovaikutusta katsojan kanssa. Video on vangitsevan tehokas viestintäväline, joka palvelee parhaimmin, kun viestisi on selkeä ja tiivis tai haluat vaikuttaa katsojiin mielikuvatasolla. Video on myös erittäin tehokas myynnin ja markkinoinnin keino. Mutta muista videon välineominaisuus: se vangitsee katsojan koko huomion ja vuorovaikutustilanne pysähtyy videon keston ajaksi. Huomioi myös etätapaamisalustan ominaisuudet ja mahdolliset tekniset rajoitukset videon toistossa.
Audiovisuaalista kielitaitoa on kyky valita oikea väline viestin viemiseen. Viestintä on vuorovaikutusta etänäkin; opetellaan sitä yhdessä ja ollaan yhteydessä toisiimme!
Business Tampere järjesti 10.12.2020 Vaikuta verkossa -webinaarin, jossa käsiteltiin etäläsnäoloa ja vaikuttamisen työkaluja. Tallenne on jouluun saakka nähtävissä täällä.
Keskustelussa ovat mukana:
Kalle Lamminmäki, Blue Screen 404
Tuuli-Elina Ruuskanen, Maikki Media
Samu Soini, Filmloop
Timoteus Tuovinen, DMF Business Design
Paneelia juontaja on Kati Vasell, Maikki Media.
Recorded vs. Live-paneeli alkaa kohdasta 3:05.
Timoteuksella on yli kolmen vuosikymmenen kokemus liikkuvan kuvan liiketoiminnasta kaikilla jakelualustoilla. Digitaalisten sisältöjen tuottaminen ja jakelu ovat Timoteuksen erikoisosaamista, ja hänellä on syvä ymmärrys kuluttajien valintamotiiveista ja käyttäjäkokemuksen merkityksestä sisältöliiketoiminnassa. Timoteus on johtanut startupeille suunnattua yrityskiihdyttämöä ja valmentanut kymmenien erikokoisten yritysten tuote- ja liiketoimintakehitystä.