Kestävä kehitys ja audiovisuaalinen ala
Kestävyyden merkitys on tunnistettu av-alalla jo pitkään. Vuonna 2018 AVEK:in, SES:in ja Lapin elokuvakomission tuella järjestetty Green Production -tapahtuma herätteli suomalaista av-alaa kestävään tuotantomalliin. Vuonna 2019 ilmestynyt Anne Puolanteen ja Kaisa Astikaisen Ekosetti kokosi kestävän tuotannon perusteet tiiviiseen oppaaseen. Suomen elokuvasäätiö kartoitti vuonna 2020 ympäristöasenteita ja -toimenpiteitä elokuva- ja tv-alan tuotantoyhtiöissä. Lähes 90 prosenttia vastaajista nimesi yhtiönsä arvoksi ympäristövastuun. Aku Louhimiehen uuden Odotus-elokuvan on uutisoitu olevan hiilinegatiivinen tuotanto.
Vuoden 2021 alusta Suomen av-alan tuottajien yhdistyksen Audiovisual Producers Finland ry (APFI) alaisuudessa aloitti av-alan kestävyyden yhteishanke. Hanke on luvannut tuoda vielä tänä vuonna hiilijalanjälkilaskurin tuotannoille ja koulutusta tekijöille. Koulutus on tarkoitus järjestää Iso-Britannian albert -koulutusohjelman puitteissa. Albert toimii noin 20 maassa, mukana on suunnilleen 100 tuotantoyhtiötä. Sen avulla tuottajat voivat laskea tuotannon ympäristövaikutuksia ja siten myös halutessaan pienentää niitä. EU:n Luova Eurooppa 2021–2027 -hankkeessa ympäristö tulee olemaan yksi pääpainopiste. Albertin myötä suomalaisille kestäville tuotannoille auennee mahdollisuus hakea lisärahoitusta EU:sta.
APFI:n hankkeen on tarkoitus tarjota elokuvatuotantoon sopiva hiilijalanjälkilaskuri. Hiilijalanjäljen laskeminen on tarpeellista, mutta erittäin haastavaa. Kun avaa SYKE:n yrityksille kehittämän Y-Hiilari-nimisen hiilijalanjälkilaskurin ongelma konkretisoituu. Mikä tahansa laskuri sisältää valintoja siitä mitä otetaan mukaan ja mitä ei. Millä tarkkuudella av-tuotantojen eri osa-alueita olisi tarkasteltava, jotta saataisiin luotettavaa dataa? Yksityiskohtia uudesta koulutusohjelmasta ja hiilijalanjälkilaskurista kuultaneen Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin yhteydessä järjestettävän ammattilaistapahtuman Finnish Film Affairin yhteydessä 24.9.
Mitä sitten luovan alan ja av-alan yritykset kestävyydestä ajattelevat? Viime vuonna perustettu, kestävää kehitystä luovilla aloilla edistävä Creasus ry toteutti yhdessä Sitran kanssa viime syksynä kyselyn luoville aloille, jossa kysyttiin mitä hiilineutraali kiertotalous tarkoittaa yrityksissä ja miten sitä toteutetaan. Vastauksissa mainittiin yleisemmin lentomatkustuksen vähentäminen, tulostuksen vähentäminen ja roskien lajittelu. Mitä yritykset uskoivat tulevaisuudessa kestävyyden tarkoittavan? Vastauksissa kuvastui huoli, että kestävyys tarkoittaa rajoituksia ja raportointia, lisää työtä. Vähentäminen, rajoittaminen, työmäärän kasvu; ehkä tarpeellista, mutta ei kovin inspiroivaa.
On huolestuttavaa, jos kestävän kehityksen nähdään vain tuovan lisää erilaisia rajoituksia av-alalle. Kestävyys on nähty vientivalttina monilla aloilla ja suomalaisella av-osaamisella on myös kysyntää maailmalla. Voisiko luoville aloille, erityisesti av-aloille, kestävyydestä tulla aitoa, uutta kasvua ja lisää kansainvälistä vientiä? Av-tuotantoja voidaan houkutella Suomeen vakuuttamalla kumppanit siitä, että laatuun ja kestävään kehitykseen sitoutuneessa tuotantomaassa kuvaaminen on houkuttelevampaa kuin suurimman kannustinprosentin tai kustannustehokkuuden perässä juokseminen. Voisiko av-alakin houkutella korkeatasoisia kumppanuuksia kestävän kehityksen arvoihin sitoutumalla? Voisiko tästä syntyä av-alalle uusi huikea menestystarina?
Kestävään kehitykseen kannattaa suhtautua avoimin mielin, ottaa vastaan haaste tarkastella omaa liiketoimintaa ja löytää ne kohdat, joissa loikka eteenpäin olisi mahdollinen. Yksittäisen yrityksen saattaa olla vaikeaa tunnistaa juuri itselleen sopivia toimenpiteitä. DMF Business Designin liiketoiminnan muotoiluosaaminen tarjoaa käyttäjälähtöiseen ajatteluun perustuvan mallin, jossa ongelmia ratkotaan ketterällä kehityksellä, osallistavalla ideoinnilla ja onnistuneella ratkaisujen implementoinnilla. Samalla yritys kehittyy myös huomaamaan uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia, joita kestävä kehitys voi tuoda.
Tämän blogitekstin ovat kirjoittaneet Timoteus Tuovinen ja av-alan asiantuntija Kati Nuora. Katilla on vuosikymmenten kokemus elokuvatuotannosta, erityisesti kansainvälisestä viennistä ja viestinnästä. Viime vuosina hän on ollut tuomassa kestävien tuotantomallien koulutusta suomalaisille luoville aloille. Hän on Creative Export Innovations Oy:n toimitusjohtaja ja Creasus ry:n puheenjohtaja.